Izmos Filozófus

inkább kiírom magamból

Dein Führer. Megérdemled.

2018. december 23. 16:04 - Izmos Filozófus

Milyen egy jó vezető?

Tegyük fel, hogy a vezető jót akar. Képzelj el egy afrikai háborús területet! Most egy Kína méretű országot! Most egy jövőbeli, okos és egyenlő társadalmat!

Más típusú vezetőt kíván egy erőszakra épülő elnyomó rendszer, mást egy kaotikus, egy oktatás nélküli buta társadalom és mást egy együttműködésre épülő. Azt, hogy melyik berendezkedés működőképesebb, az idő majd eldönti. Azt viszont mi döntjük el, hogy milyen társadalomban szeretnénk élni és minek adunk egy esélyt.

Hogy lesz vezető egy vezető?

Két módon lesz valakiből vezető:

  1. Kiépíti magának a közösséget
  2. Egy közösség élére áll

Az építkezésre most nem sok esély van. Ezt kifejtettem egy korábbi cikkemben. Ha ezt várjuk sosem lesz vezetőnk. Ha minden nap 1000 új embert győz meg, akkor 27 év alatt győzi meg az egész országot. Éljen a matek.

A közösség élére állás marad, mint lehetőség. Ehhez viszont szükség van egy közösségre.

Most képzeld el, hogy TE leszel ez a vezető.

Ha valaki elvállaja a vezetést, az komoly szívás. Elég összetett a világpolitikai helyzet. Lehetelen mindenkinek jó döntést hozni. Gazdasági folyamatok, bevándorlás, egészségügy, oktatás…egy folyamatos megalkuvás, amiből próbáljunk kihozni a legjobbat.

Milyen közösséget szeretnél vezetni?

Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki elvállalja ezt a pozíciót, akkor tiszteljük érte és köszönjük meg neki. Támogassuk, bátorítsuk, álljunk mellé. Ugyanakkor kérjük is számon és segítsük, hogy két lábbal a földön maradjon.

Még nem tudjuk, ki lesz a jó vezető. Már itt van közöttünk. Ahhoz, hogy fel tudjon lépni, szüksége van egy tömegre, egy közösségre, aminek az élére állhat.

Most emlékezz a cikk elejére: milyen közösség élére keressük a vezetőt?

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy magunkban kezdjük a változást. Váljunk azzá a közösséggé, amiben élni akarunk.

Ezért mi tehetünk a legtöbbet. Nap mint nap.

Hogyan?

Azzal, ahogyan egymáshoz állunk, ahogyan a problémákra és megoldásokra tekintünk. Tájékozódj, érvelj, fejlődj, okosodj.

Nem fogja más megoldani az életed. Együtt kell megoldanunk.

Azzal, hogy egy jobb vezetőre és rendszerre vársz, csak hárítod a felelősséget.

Ez a te életed, tegyél érte. Tegyünk érte.

A rendszer belőlünk épül. A rendszer jó. A rendszer mi vagyunk!

Minden nemzet megérdemli a vezetőjét.

 

A rendszer mi vagyunk!

Ha változást akarsz, változz meg!

Ha változást akarsz, változz meg!

Ha változást akarsz, változz meg!

A rendszer mi vagyunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izmosfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr8414509240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maci1891 2018.12.25. 09:21:41

Yuval Harari kb. ugyanezt javasolja a jövőre nézve,az alábbi kiegészítésekkel: 1. Ismerd meg saját magad,mert nemsokára az algoritmusok jobban fognak ismerni téged,mint te magad,és ha ez az eszköz a politikai vezetők birtokába jut,akkor vége a demokráciának (lsd. Cambridge Analytica). 2. Találjuk ki h milyen közösségben szeretnénk élni, mert az emberek több millió évig kis,max 150 fős,bensőséges vándorló közösségekben, később falvakban éltek. Ez csak az ipari forradalommal,max 200 éve változott meg,amikor ezek a keretek felbomlottak és az elidegenített egyén (család) lett az alapegység,és efölött már csak a fiktív összetartozásérzést nyújtó nemzet volt. A legtöbb ember genetikailag kódoltan visszavágyik ezekbe a kisközösségekbe,amelyben az egyén szerepe és igényei korlátozottak voltak,és mindent a közösség közösen oldott meg. Ezt használják ki az autokrata hajlamú vezetők,akik azt ígérik,h a közösség majd megoldja a problémáidat,neked nem kell egyénileg megoldanod az életed.
süti beállítások módosítása