Izmos Filozófus

inkább kiírom magamból

Demokrácia? Tudok jobbat!

2019. január 03. 12:36 - Izmos Filozófus

Szelektív demokrácia

Mindenkinek joga van szavazni. Biztos jó ez?

Mondok egy egyszerű példát. Én sokat gondolkozom, mi lenne a jó megoldás. Érveket sorolok fel, és mondjuk az alapján hozom a döntésemet, hogy “ne haljanak ki a méhek”. Aki ezzel szemben az alapján szavaz, hogy ”hogy néz már ki?”, konkrétan az én jövőmet veszélyezteti.

Nem biztos, hogy jól látom és nem biztos, hogy igazam van. Viszont legalább próbálom keresni a megoldást, fejlődni és tanulni. Ehhez képest,

ha valaki egy pohár pálinkáért szavaz, miközben még a kérdést sem érti..hát ezt nem támogatom.

Nagyobb eséllyel hoznak jó döntést a gondolkozó emberek, mint azok, akik csak rövid távú félelem miatt ikszelgetnek a nevünkben.

img-cleaned.jpg

Az én értékrendem szerint szavazati jog felelősség, ugyanakkor kiváltság. Ki kell érdemelni.

A javaslatom:

“Szelektív demokrácia”

Egyszerű. Amikor bemész a fülkébe szavazni, kitöltesz egy tesztet. Ezt hozzátűzzük a szavazólapodhoz.

Ha a teszt érvényes, érvényes a szavazatod. Ha nem, akkor nem.

Ilyen kérdésekre gondolok, hogy “Magyarországgal szomszédos-e Ukrajna?”.

A kérdések és a válaszok mindeki számára előre elérhetőek. Még akár kívülről a fülke oldalára is ki lehet függeszteni a válaszokat. Nem az a cél, hogy szivassuk az állampolgárokat, hanem az, hogy elérjük, hogy tájékozódjanak és értsék, hogy miről szavaznak.

Aki nem tud írni-olvasni, vagy egy összetett mondatot értelmezni, az ilyenkor konkrétan veszélyes a jövőnkre nézve.

Mindeki számára adott a lehetőség, hogy felkészüljön. Ez az üzenet lényege: ki kell érdemelni. Újra és újra. Attól, hogy most tájékozott vagyok, pár év múlva lehet, hogy nem.

Pl. a végzettség nem jelenti azt, hogy jól döntök (lásd meritokrácia ). Minden alkalommal be kellene bizonyítani, hogy tudom, hogy miről szavazok. Így senkit sem rekesztünk ki és senkit sem bélyegzünk meg, hiszen nem tudjuk egymásról, hogy érvényes-e a teszt.
Ha nem akarjuk, hogy szintén egy pálinkáért betanulják, hogy "IGEN-NEM-IGEN", arra is van megoldás. Sokfajta tesztlapot készítünk. A kérdéseket meg lehet úgy fogalmazni, hogy értelmezni kelljen, de még könnyű legyen javítani: pl. a válaszok és a tagmondatok felcserélésével.

( Biztos van jó online megoldás is erre. Előbb-utóbb úgyis online is szavazunk. )

Ki állítja össze ak érdéseket? Hát, ez valóban probléma. Ha van jó ötleted, írd meg a commentekben.

A demokrácia jelen formájában nem a fejlődést szolgálja. A naív és buta emberek meggyőzése lett a hatalom célja.

Tanuljunk a hibáinkból. Upgradeljünk kicsit!

Szelektív demokráciát!

 

Hogyan? Itt leírom.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izmosfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr314531524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greyfox 2019.01.04. 14:18:06

Egy alternatíva:
Kétfordulós választás, mindkettőn 5% bejutási küszöbbel, csak pártlisták vannak.
Az első fordulóban mindenki szavazhat, de a másodikban csak az, aki a 2. forduló előtt sikerrel megír egy feleletválasztós tesztet (>50%) az első fordulón túljutott (kvalifikált) pártok programjából. A tesztben minden kvalifikált pártra jut tíz kérdés, tematikusan (hadügy, külügy, egészségügy stb.), a helyes válasz az adott párt tematikus tételmondata (célja, szlogenje) a programjából, mellette maximum négy alternatíva a többi párt vonatkozó tételmondataiból, random. Ha nincs program, az se baj, akkor ő a nulla párt, aki a semmivel indul, de a többiekét így is tudni kell a választóknak. A második forduló előtt három országos munkaszüneti nap, célszerű ekkora időzíteni a vitákat is.
A cél, hogy csak az válasszon, aki tudja, miről szól az egész.

Izmos Filozófus 2019.01.04. 20:21:29

@greyfox: Érdekes, köszi. Elsőre elég bonyolultnak hangzik, és hiányolom a helyi képviseleteket belőle, de attól még lehet, hogy jó.

Van ennek valami pontos neve vagy van róla leírás valahol?

greyfox 2019.01.04. 22:27:42

@Izmos Filozófus: Én cenzusnak hívom, de elég szar név. A leírás ennyi. Ha kidolgozod, lehet a Tiéd. (Ha írsz belőle egy esszét amit kitesz az index, akkor majd én is rád hivatkozom.)
Ha belegondolsz, annyira nem bonyolult. Minden pártnak kell legyen legalább 10 értelmes (?) mondata a választókat érintő 10 témában. Ha 5 párt jut át az előválasztáson, akkor összesen 50 mondat megtanulásával 100%-ra írható a teszt. A feleletválasztásos módszer miatt persze ennek a fele is elég, de nem ez számít. A funkcionális analfabéták meg Mari néni elvérzik ezen is. Aki túljut, az bizonyította, hogy ismeri az ellenségét (is). Sőt, közben még akár meg is kedvelheti...
A kvalifikáló teszt akár egy okmányirodában is kitölthető, a szabadnapok is inkább csak szimbolikusak. A lényeg az, amit Te is mondasz: kocsit vezetni nem lehet jogosítvány nélkül, országot igen. Ennek lenne a kisbetűs része a szavazók vizsgáztatása.
Persze illúzióim nincsenek, a való világban sokkal egyszerűbb, hasznosabb és kidolgozottabb rendszerek se nyernek teret, mert a világ nem szeret változni. De már közelít a változás, és abba még sok minden beleférhet. Egy kis szerencsével a Te elképzelésed is!
Ami a helyi képviseletet illeti: onnét egészében kitiltanám a pártokat. Ha van helyi képviselet, akkor az az adott körzetről kell szóljon és valódi (helyi) hatalommal és felelősséggel kell járnom. Különben egy cirkusz csak, tapasztalatból mondom.
süti beállítások módosítása