Izmos Filozófus

inkább kiírom magamból

Minek nekünk termőföld?

2019. augusztus 22. 20:45 - Izmos Filozófus

Vertikális farmok élesben.

Elém dobott a Youtube egy videót a vertikális farmokról.

Kicsit továbbvittem a gondolatmenetet.

Az ipari forradalom során a gőzgép megjelenése elég sokat változtatott a mezőgazdaságon. Most traktorok és kombájnok művelik a termőföldeket. Vajon most mi fog változni?

A termés megy a géphez.

Ha ilyen vertikális farmok termesztik majd az élelmiszert, akkor nem a gép megy a terméshez, hanem a termést odavisszük a kis tálcáján a szüretelőgéphez. Olcsóbb és könnyebben karbantartható gépek. Zseniális.

Időjárás-független

A videó alapján gyakorlatilag terméketlen területen időjárástól függetlenül lehet élelmiszert termeszteni.

Kisebb terület, kevesebb szállítási idő és költség

Könnyű közel hozni a város központjához. Könnyebb reagálni az igényekre és olcsóbb a logisztika. Ott termeljük  meg az adott növényt, ahol szükség van rá és annyit, amennyire szükség van.

Könnyebb munkaerőt találni

Az urbanizáció miatt a lakosság inkább a nagyvárosok közvetlen környezetében keres munkát. Egy ipari parkba szívesebben kiutaznak majd, mint messze a földekre. Tudom...alig kell ember hozzá. Viszont egy ilyen farm üzemeltetéséhez hozzáértő, jól képzett szakemberekre van szükség. Nagyvárosban több a jó szakember.

Egyszerre az egész elég nehezen hibásodik meg

Jól mérhető, jól párhuzamosítható rendszerek. Ha egy része el is romlik, jó tervezéssel nem áll le az egész termelés, jobb esetben fertőzés sem terjed át egyszerre.

Könnyű fejlesztés és új technológia bevezetése

Mindent pontosan mérünk és kiértékelünk. Új technológia vagy termény bevezetése esetén pontosan ki lehet kísérletezni, hogy mi válik be, mit csináltunk és mi lett belőle.

Az elmúlt évszázadban volt pár változás, ami miatt újra kellett gondolnunk dolgokat.

Pl.:

  • a ház felépítését a TV, konnektorok és a mosogató/mosógépek miatt,
  • a városokat az autók miatt,
  • a szociális életünket az okostelefonok miatt. 

A vertikális, mindentől függetlenül működő élelmiszer-farmok elterjedése a geopolitikai helyzetet is jelentősen meg fogja változtatni.

Reméljük, értékes tápanyag is kerül a tápszerbe, nem csak műtrágya... de hát ha tudjuk mérni, akkor arra is lesz megoldás.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izmosfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr4515020408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása